V sredo, 28. 9., smo se z učenci izbirnih predmetov Filmska vzgoja 1, 2 in 3 odpravili v Ljubljano, kjer je potekal že 16. festival Zoom, Mednarodni filmski festival za otroke in mladostnike.

V Ljubljano smo se odpravili kar z vlakom. V Festivalni dvorani Pionirskega doma smo se srečali še z nekaterimi učenci drugih osnovnih šol in Slovenije in skupaj smo si ogledali 17 animiranih, dokumentarnih in igranih filmov, ki so jih snemali otroci in mladostniki.

Filme, ki smo si jih ogledali, je žirija med več kot osemdesetimi prispelimi izbrala za tekmovalni del. Na tekmovanje so jih poslali s Portugalske, Hrvaške, Hong Konga itd. Nekateri so se nam zdeli bolj, drugi manj zanimivi – vsak od nas je imel svojega favorita in organizatorji so poskrbeli, da se je slišalo tudi mnenje publike. Z učenci smo glasno navijali za animirani film Iskrice, ki sta ga pod mentorstvom Petre Stare pomagali ustvariti učenke naše šole: Neža Štular in Lucija Hostar ter nekatere bivše učenke: Ana Štular, Ema Hostar in Sabina N. Bogoev.

Ob koncu dogodka je žirija razglasila zmagovalca, to je bil iranski film z naslovom Smrčanje.

Izkušnja je bila nova, sveža in zanimiva, saj navadno na šolskih izletih ne gledamo filmov in se ne vozimo z vlaki. Polni idej smo prispeli v šolo, odločeni, da v prihodnosti tudi mi ustvarimo film, ki se bo uvrstil na to tekmovanje.

Mentorji Andreja Molan, Jasmina Pecić Tagliaferri in Jakob Drmota