V ponedeljek, 8. 4., je v Državnem zboru RS potekal 34. nacionalni otroški parlament. Tema pogovorov je bila že drugo leto enaka: duševno zdravje otrok in mladih. Kranjsko regijo so zastopala dekleta z OŠ Janeza Puharja Kranj – Center, OŠ Simona Jenka Kranj in OŠ Franceta Prešerna.

Naši dve poslanki sta bili Brita Bajt, 9. e, in Pavla Kogovšek, 9. f. Najprej je mlade poslance v DZ s pozdravnim govorom nagovorila kar sama predsednica DZ, Urška Klakočar Zupančič, sledil je še pozdravni nagovor predsednice Zveze prijateljev mladine, Darje Groznik, ki otroški parlament organizira. Sledile so delavnice, kjer so mladi poslanci iz vse Slovenije razpravljali o različnih virih vplivov na duševno zdravje otrok in mladih in iskali možne rešitve. Na plenarnem delu zasedanja so predstavili svoje ugotovitve in lahko so zastavili vprašanja posebnim gostom – npr. predstavnici  ministrstva za šolstvo, ministrici za zdravstvo ali celo samemu predsedniku vlade, ki je tudi nagovoril mlade poslance.

Parlament se je zaključil s predajo memoranduma predsednici DZ, v katerem so bile strnjeno zapisane ugotovitve seje 34. parlamenta.

Dan je bil prijeten, a mladi predstavniki so ugotovili, da delo v parlamentu ni vedno najlažje in da morajo odločevalci nositi veliko odgovornost, saj odločajo o usodi vseh državljanov. Vsi znani gostje pa so velikokrat poudarili, da so prav mladi tisti, ki bodo odločevalci v prihodnosti.

Andreja Molan, mentorica otroškega parlamenta na OŠ Janeza Puharja Kranj – Center