Na lepo vroče petkovo popoldne smo v okviru mednarodnega projekta – Izmenjava z Japonsko in mestom Fukui – poslušali predavanje o Japonski in se udeležili ustvarjalne delavnice. Dobili smo se popoldne v petek, 12. 04. 2024, v Medgeneracijskem centru Kranj. Pri projektu sodeluje osem osnovnih šol Kranja. Tokrat so lahko prišli učenke in učenci OŠ Matije Čopa, OŠ Orehek, OŠ Franceta Prešerna in OŠ Janeza Puharja v spremstvu ravnatelja in učiteljic.

Ob prijetnem druženju, ki je bilo hkrati medgeneracijsko in medkulturno povezovanje, smo prisluhnili predstavitvama kranjskega župana Matjaža Rakovca in gospoda Rada Pintarja, ki je velik poznavalec Japonske. Učencem je bilo zelo zanimivo, kako se na Japonskem priklonijo in da obstaja hierarhija treh priklonov. Zanimivo je bilo spoznati tudi njihova šolska pravila in dolžnosti učencev v šolah. Nenavadno in zelo tuje nam je bilo poslušati, da japonski učenci sami čistijo razred in hodnike šole, da sami brišejo prah, sami vodijo knjižnico ter skrbijo za razdeljevanje malice in kosila. Učenci so na koncu postavili tudi nekaj vprašanj. Zanimalo jih je, koliko časa na dan učenci na Japonskem preživijo v šoli, katere predmete imajo, kdaj imajo počitnice. V mestih Fukui in Takasu, s katerima sodelujemo, so začetek aprila ravno začeli novo šolsko leto. 

Po predavanju je sledil še družabni del, ki je bil zelo sproščen. Gospod Rado nam je pokazal kako izdelati origami – škatlo. Ker je bilo ob koncu dogodka tako luštno, nam je pokazal še eno igro, in  sicer: učenci so tekmovali, kdo bo s palčkami najhitreje spravil 10 jušnih kroglic v svojo origami škatlo. 

Darja Mur, mentorica projekta in izmenjave z Japonsko