DAN MEDNARODNEGA POVEZOVANJA KRANJA 2024

Na povabilo Mestne občine Kranj k sodelovanju v projektu Mednarodna kuhinja v okviru Dneva mednarodnega povezovanja Kranja 2024 se je odzvala tudi skupina osmošolk in devetošolk OŠ Janeza Puharja Kranj – Center. Dan mednarodnega povezovanja Kranja 2024 se je zaključil v petek, 31. 5. 2024, z osrednjim dogodkom Mednarodna kuhinja v Kovačnici v podjetniškem inkubatorju v Kranju. Glavni koordinatorki dogodka sta bili Mojca Finc in Maja Šavs z Mestne občine Kranj. Mentorja šolske ekipe pa sta bila učiteljica Darja Mur in gospod Tomaž Polenec iz Restavracije in kavarne Brioni. Pri projektu je sodelovalo 9 kranjskih osnovnih šol, ki so jih glavni koordinatorji povezali z lokalnimi kuharicami in kuharji. Vsaki šoli je bilo dodeljeno mesto, pobrateno s Kranjem, učenke in učenci pa so nato za dogodek pripravili značilne jedi držav pobratenih mest.

Naša ekipa se učila o britanski kuhinji, saj ji je bila dodeljena Velika Britanija z mestom Oldham. Za dogodek smo pripravili angleški čaj, tri vrste sendvičev z različnimi namazi ter sladoled s čokoladnim mafinom in karamelnim prelivom.

Učenke so se lepo povezale z mentorjema na več srečanjih. Gospod Polenec jim je v svoji kuhinji v restavraciji Brioni predstavil dotično kuhinjo, ki so jo najprej same raziskovale. Sledil je proces dogovarjanja, oblikovanja in sestave jedi ter nato najbolj zanimivi del – priprava, kuhanje ter udeležba in predstavitev jedi na samem dogodku.

Dogodek mednarodnega povezovanja Kranja je bil v celoti namenjen spoznavanju otrok kranjskih Osnovnih šol s hrano držav prijateljskih in pobratenih mest Kranja v povezavi z lokalnimi kuharicami in kuharji. Učenke in učenci devetih kranjskih osnovnih šol so se tako seznanili s francosko, italijansko, britansko, avstrijsko, nemško, madžarsko, turško, ameriško in balkansko kulinariko. Poudarek pri pripravi jedi je bil na lokalnih sestavinah.

Vse sodelujoče učenke naše ekipe so bile nad projektom zelo navdušene.

Zahvale učenk

Neli: Učenke Neli, Eva, Ivona, Chiara in Naja smo kuhale angleško oziroma Oldhamsko kuhinjo. Pri posvetih nam je pomagal Tomaž Polenec iz Restavracije in Kavarne Brioni. Po več srečanjih smo se uspeli dogovoriti, kaj bomo skuhali. Samo mesto Oldham nima tako izrazite kulinarike, zato je bilo iskanje jedi še toliko bolj zahtevno, kar potrjuje dejstvo, da o njem nismo našli skoraj nič.

Pri kuhanju so nam pomagali Andraž pri slanem, Barbara pri sladkem in seveda glavni kuhar g. Tomaž. Vse skupaj smo se strinjale, da nam je bilo kuhinje zelo všeč, saj smo vse delale z občutkom in srcem, zraven pa smo se tudi veliko naučile. Zelo smo bile vesele in hvaležne za priložnosti, ki smo jih preživele v kuhinji.

Hvala Barbari, Tomažu ter Andražu za nova poznanstva.

Ivona: Ko smo kuhali, mi je bilo všeč to, da je osebje, ki nam je pomagalo, zelo prijazno in prijetno. Ta ideja o kuhanju mi je pa predvsem všeč, zato ker lahko okusimo in vidimo tudi kakšno drugo kulinariko in kulturo drugih držav oziroma mest.

Naja: Celotna ideja mi je bila zelo všeč, predvsem ker smo skozi celotno kuhanje spoznali in odkrili britansko kulinariko. Zelo mi je bilo všeč tudi to, da smo se zelo poglobili v ideje in iz veliko različnih okusov sestavili in povezali vse v eno. Kuhanje je bilo odlično. Zelo bi se rada zahvalila celotni ekipi za prijetno sodelovanje, smeh, zabavo in predvsem veliko dobrih idej.

Velika zahvala gre gospodu Tomažu in gospe Barbari Polenec, ki sta nam omogočila kuhanje v njuni restavraciji Brioni.

Poleg kuhanja so se učenke udeležile tudi predavanja o pobratenih in prijateljskih mestih, ki sta ga vodili gospe Maja in Mojca. Razložili sta, kaj sploh so prijateljska in pobratena mesta, zakaj jih imamo in skupno druženje popestrili z aktivnostjo za učenke, vezano na temo. Dobili smo se v Parku La Ciotat. Park je dobil ime po francoskem mestu La Ciotat, ki je postalo leta 1958 prvo pobrateno mesto s Kranjem.

Več o dogodku Mednarodnega povezovanja Kranja 2024 si lahko preberete na občinski spletni strani in Facebook profilu Mestne občine Kranj, prispevek pa so naredili tudi na TV Slovenija v petkovih osrednjih poročilih. Lep prispevek je objavljen tudi na spletni strani Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

Slike: Darja Mur in Sandi Fišer/Mediaspeed

Besedilo: Neli Drinovec, Ivona Simionova, Eva Hobič, Naja Stojanov, Chiara Koporec in Darja Mur