V soboto, 25. 5. 2024, smo se z učenci od 6. do 9. razreda v jutranjih urah odpravili na ekskurzijo v Avstrijo, na Dunaj. Izleta se je udeležilo 40 učenk in učencev.

Najprej smo obiskali dvorec Schönbrunn, ki velja za eno najbogatejših zapuščin Habsburžanov. Sprehodili smo se okoli dvorca in občudovali prelepe vrtove z rožami. Nato smo obiskali znameniti živalski vrt Tiergarten, ki velja za najstarejšega na svetu. Ustanovil ga je sam cesar Franc I. že leta 1792 in je del Unescove kulturne dediščine. Živali od Arktike do deževnega gozda so nas nedvomno navdušile. Po hudi nevihti smo se nato zapeljali po mestnem obroču in videli avstrijski parlament, dunajsko mestno hišo, dunajsko univerzo, številne razkošne parke ter mestne palače. Sledil je ogled stavbnega kompleksa Hundertwasserhaus, ki ga je naredil istoimenski arhitekt, katerega vodilo je bilo »Ravna črta je brezbožna«. Njegov slog je zanimiv, ker je asimetričen in zelo barvit. Stavbni kompleks je večstanovanjski blok. Za konec smo se še potepali po samem mestnem središču, kjer smo si lahko ogledali mogočno gotsko cerkev sv. Štefana in slaščičarno Sacher, kjer pečejo slavne torte. Recepta za izdelavo seveda ne izdajo. Med sprehodom po mestu Dunaj smo spoznali tudi Hofburg in državno opero. Ob zaključku izleta, ki nam je vsem prehitro minil, smo si nazaj v Sloveniji privoščili še slastno fast-food večerjo. Po vseh prijetnih dogodivščinah smo se veseli, zadovoljni in polni vtisov vrnili domov.

Zahvaljujemo se Šolskemu skladu, ki je odobril sofinanciranje stroškov izleta. Vsakemu udeležencu bo namenjena subvencija v višini 5 €. Zahvala gre tudi vsem trem spremljevalkam (Monika Kralj, Tanja Kuzmanoski in Darja Mur), ki so prav tako prispevale k znižanju stroškov učencev.

Besedilo in slike: Darja Mur, vodja izleta