Terapevtski psi se nam občasno pridružijo tudi pri pouku, s svojimi veščinami in znanjem, ki so ga pridobili v času svojega šolanja, nam pomagajo, da se veliko novega naučimo na zanimiv in aktiven način.

K nam prihajo terapevtski psi dveh slovenskih prostovoljnih društev, in sicer:

– Ambasadorji nasmeha in

– Tačke pomagačke.


Happy in Urška prvič na obisku v OŠ Janeza Puharja Kranj ­­ – Center

Prvič sta nas Happy in njegova lastnica Urška prišla obiskat lansko šolsko leto v mesecu maju. Happy in Urška sta »ta oranžna«, kar pomeni, da kot terapevtski par delujeta pod okriljem prostovoljnega društva Ambasadorji nasmeha.

Učenci in učenke smo ju nestrpno pričakovali. Takoj smo opazili, koliko zanimivih igrač imata s seboj … Najbolj se nas je dotaknila življenjska zgodba Happyja in kako sta se z Urško našla. Happy ni vsakdanji pes, on je superpes. Še kot mladiču se mu ni lepo godilo, ostal je sam samcat na tem svetu, brez mame, ki bi ga zaščitila, večkrat lačen kakor sit, ljudje so grdo delali z njim, namesto božanja in priboljškov je bil deležen brcanja. Verjetno so ga prav zaradi takšnega ravnanja hudo poškodovali, predvsem zadnja leva tačka je bila v kritičnem stanju, ko je bil star komaj eno leto. Na srečo pa ga je našel veterinar, ki mu je z amputacijo noge rešil življenje. Še kar nekaj let je preteklo, da je Happy končno dočakal svojo Urško. Čakal jo je v zavetišču. Ampak zdaj živi kraljevsko življenje s svojo pasjo kraljično Milo, tudi terapevtsko psičko, ki mogoče kmalu pride obiskat tudi nas.

Happy se sicer ne zna igrati, ker mu kot mladiču ni bilo dovoljeno igrati se, pa vendar so njegovi pripomočki podobni igračkam za možgančkanje. Učenci in učenke smo tako imeli ves čas pripravljene različne naloge: skriti priboljške pod teniške žogice v pekač za mafine, narediti obroč za preskakovanje, pripraviti palačinko, ki je napolnjena z nagrado, ki Happyju še posebej prijetno diši.

Seveda smo Happyja z veseljem večkrat pobožali in se mu zagledali v prijazne, rjave oči. Komaj čakamo, da spet prideta. Želimo si, da jima je bilo pri nas tako zelo močno všeč, da bosta postala vsaj en delček tudi naša prijatelja in nas pogosto obiskovala.