V prazničnem decembrskem času so tudi letos učenke in učenci od prvega do osmega razreda OŠ Janeza Puharja Kranj – Center in podružnice Primskovo z velikim veseljem sodelovali pri mednarodnem projektu »Holiday Card Exchange« oziroma izmenjavi prazničnih voščilnic.

Organizacija iEARN združuje učence in učitelje šol iz številnih držav sveta z vseh celin že od leta 1988. Njihovi projekti obsegajo zelo različna področja. Temeljna filozofija iEARN-a je mlade spodbuditi k razmišljanju, kaj lahko naredijo, da bodo doprinesli h kvaliteti življenja na našem planetu. V Sloveniji se šole intenzivneje vključujejo v iEARN-ove projekte že od leta 1996.

Tudi naša šola že več let sodeluje pri tem mednarodnem projektu. Tako že drugo leto, odkar obstaja naša nova šola, nadaljujemo s projektom ter k sodelovanju spodbujamo naše učence tako na razredni kot tudi na predmetni stopnji. Spoznanje o medkulturnem združevanju in mednarodni izmenjavi jih bogati.

V okviru tega projekta si torej šole širom sveta izmenjujemo božično-novoletne voščilnice. V decembrskem času so učenci ustvarjali čudovite voščilnice, risali praznične risbice, izdelali majhne Božičke ter napisali voščila v angleškem in slovenskem jeziku ter dodali lepe želje. Med kratkimi pismi se najde tudi kakšno daljše besedilo.

Ko je bilo vse zbrano, smo pripravili kuverte in jih uspeli pravočasno odposlati partnerskim šolam, s katerimi letos sodelujemo. Države, ki bodo dobile naše voščilnice, so: Slovaška, Rusija, Belorusija, Japonska in dve šoli na Tajskem.

Sedaj pa vneto čakamo in pričakujemo povratno pošto iz partnerskih šol. Že sredi decembra sta nam svoja voščila poslali dve šoli, in sicer osnovna šola na Slovaškem in šola na Tajskem. Radovedno in z navdušenjem smo si njihova voščila že ogledali in jih z užitkom prebrali. Tudi učitelji v zbornici so bili najprej presenečeni nad tujo pošto, a so si voščilnice z veseljem pogledali.

Še nekaj utrinkov:

zapisala koordinatorka projekta Darja Mur­­