V sredo, 7. maja 2025, smo se udeležili uradnega odprtja razstave Mednarodna kuhinja pobratenih in prijateljskih mest 2025, ki je bilo zaradi slabega vremena prestavljeno v dvorano Mestne knjižnice Kranj.
Mestna občina Kranj je tudi letos kranjskim osnovnim šolam omogočila spoznavanje pobratenih in prijateljskih mest Kranja skozi kulinariko. Učenke in učenci devetih šol so pod vodstvom kuharjev mentorjev in kuharic mentoric pripravili in okušali jedi, značilne za ameriško, avstrijsko-nemško, balkansko, britansko, francosko, italijansko, japonsko, kitajsko in turško kuhinjo. Vtise s kuharskih delavnic so strnili v razstavi, ki je do 30. maja na ogled v Galeriji na mestu pred Mestno knjižnico Kranj.
Naša šola se je predstavila z 12 učenkami in učenci iz 6. razreda. Učenci so na odprtju povedali, kaj so kuhali, kaj jim je bilo všeč in kaj jim bo najbolj ostalo v spominu. Pod mentorstvom kuharjev Jakoba Kocijančiča in Armanda Nevicata iz picerije 400 Gradi so pripravljali italijanske jedi – pice na napolitanski način in lazanjo. Projekt sta vodili in povezali učiteljici Darja Mur in Nina Mencigar.
Po uradnem delu je sledila še vesela nagradna križanka. Tudi skupina naših šestošolcev je zadela nagrado – kranjske kape s šildom. Poleg tega je bila na voljo še učna delavnica, kjer so se učenci prvič seznanili z kitajskimi pismenkami.
Pred vhodom v knjižnico nas je ujela novinarka Aljana Jocif, kateri so učenci povedali o svojih vtisih in izzivih italijanske kuhinje, predvsem pa o pravilni peki testa za pice.
Sodelujoči učenci:
Alian Hajdar, Neža Delia, Ana Dolenc, Tristan Čenčur Matovič, Lana Močnik,
Ula Andolšek, Maksim Polenec, Stefan Nedović, Dino Osmić, Matic Müller,
Ana Kogovšek, Izabela Perhoč






Besedilo in fotografije: Darja Mur in Nina Mencigar