Nedolgo nazaj smo dobili prvo predsednico Slovenije, dr. Natašo Pirc Musar. Ta je v drugem krogu prejela več glasov od Anžeta Logarja, in tako bo 22. decembra svečano prisegla, 23. decembra 2022 pa tudi uradno prevzela funkcijo predsednice RS. Pred nastopom predsedniške funkcije, danes, 15. 1. 2022, še v vlogi odvetnice v svoji odvetniški pisarni in preden se zavihti na predsedniški stol, bi jo radi povprašali nekaj stvari, ki nas zelo zanimajo.

1. Kakšni so vaši občutki ob zmagi na predsedniških volitvah?

Občutki so seveda lepi, saj sem na to pot stopila z željo in s ciljem, da zmagam. Hkrati stojim pred povsem novimi poslovnimi izzivi, novim načinom življenja, kar spremlja tudi nekaj povsem običajnega pozitivnega vznemirjenja.

2. Kaj menite o tem, da ste prva ženska, v vlogi predsednice Slovenije?

Na slovenskem političnem parketu je bilo letošnje leto gotovo leto žensk, saj smo dobili prvo predsednico državnega zbora, prvo zunanjo ministrico, v državnem zboru imamo največ žensk doslej, tudi v vladi je rekordno število ministric in ob koncu leta torej še predsednico države. Očitno je čas žensk tu in vesela sem, da sem kot prva ženska izvoljena na mesto predsednice države.

3. Kaj bi sporočili mladim dekletom, kako tako uspeti, kot ste vi?

Predvsem bi mladim dekletom svetovala, da delajo to, kar imajo najraje in v kar najbolj verjamejo, da znajo. Potem bodo v tem uživale, bodo sproščene, pristne. To prinaša najboljše rezultate. Seveda je ob tem potreben trud, nepopustljivost, premagovanje ovir. A to je povsem običajno na poti do ciljev.

4. Glede na to, da ste bili tudi novinarka, boste morda uvedli kakšne spremembe v komunikaciji z državljani?

Spremembe so vedno stalnica v naših življenjih in nujne, če želimo po začrtani poti naprej. Zato si bom prizadevala, da tudi z nekaj spremembami v komunikaciji pustim svoj pečat v predsedovanju. Že sedaj lahko rečem, da bom ostala odprta, pristna, iskrena komunikatorka, da se bom oglasila vsakokrat, ko bom ugotovila, da so pri nas kršene človekove pravice, da je ogrožena naša demokratična ureditev, opozarjala bom na neprimernost sovražnega govora, na zaščito ranljivih skupin.

5. Katere vaše lastnosti mislite, da vam bodo pomagale pri predsedovanju?

Več jih je. Zelo rada se učim, vedno želim izvedeti nekaj novega. Sem tudi vztrajna, ne obupam. Lahko rečem tudi, da sem marljiva, delovna, pa tudi dosledna, precej natančna.

6. Ali menite, da ste odgovorna državljanka? Izobesite zastavo ob praznikih?

To pa. Pri nas doma smo vsi odgovorni državljani. Ne glede na to, kakšno funkcijo prevzemam, pri nas vedno visijo zastave, ko imamo praznik. Tako bo tudi v prihodnje.

7. Kako menite, da boste ločevali družino in kariero?

Že sedaj sem bila zelo zaposlena. Moj delovnik je največkrat trajal ves dan. Prostega časa je bilo malo. Računam, da bo sedaj podobno, le nekaj več bo potovanj. Pomembno pa se mi zdi, da je tudi mož Aleš našel odlično vsebino, s katero bo dopolnjeval moje predsedovanje, in sicer bo skrbel za slovensko kulturno dediščino. Tako bova tu in tam vendarle tudi malce »službeno« povezana. Sin Maks pa ima nalogo pridno študirati in zaključiti študij. Doma bo sicer malce drugače, a prav bistveno ne.

8. Kakšni so vaši spomini na osnovno šolo?

Zelo, zelo lepi. Bila sem pridna, marljiva učenka. Vedno v ospredju, kot predsednica razreda, kot »inštruktorica« sošolcem, komunikatorka v imenu razreda. Sem pa že ob koncu osnovne šole v prostem času tudi delala, da sem zaslužila svoj prvi denar.

Za konec pa še …

Bi se mogoče odzvali povabilu na našo šolo?

Z veseljem bom obiskala vašo šolo. A če sem iskrena, ne bi prišla samo zaradi obiska. Rada bi si takrat ogledala kakšen vaš velik, pomemben projekt. Rada bi, da me presenetite z nekim delom, mogoče celo raziskovalno nalogo, ki mi jo boste predstavili. Obisk z razlogom, torej.

Gospa predsednica, najlepše se vam zahvaljujeva za vaš dragocen čas.

Srčna hvala in veliko uspehov na novi poti. V obdobju, ki prihaja, pa tudi veselja, sproščenosti in dobre volje.

 Rebeka Trojar in Nina Hančič, 9. razred

OŠ Janeza Puharja  Kranj Center

Mentorica: Barbara BAŠA