Matična šola

 

Naročanje šolskih potrebščin tudi preko spleta:

Šolske potrebščine in delovne zvezke za šolsko leto 2022/2023 lahko naročite tudi na spodnji povezavi:
 
 

ČISTILNA AKCIJA na OŠ Janeza Puharja Kranj-Center

V petek, 24. 03. 2023, je na OŠ Janeza Puharja Kranj-Center potekala čistilna akcija, ki so se udeležili vsi vrtec, razredi razredne in predmetne stopnje. Na igrišču šole so se s svojim ekološko preventivnim programom predstavili Komunala Kranj, Fundacija Vincenta Drakslerja in  Zeos, ki nas poučil o ravnanju z rabljeno elektronsko in električno opremo.

 

Vrtčevski otroci so si najprej ogledali delavnice na šolskem igrišču, nato pa so se odpravili po mestu pobirat odpadke.

Razredna stopnja si je na šolskem igrišču najprej ogledala delavnice, ki so jih pripravili uslužbenci Komunale Kranj. Po končani malici so očistili razrede, garderobne omarice, sortirali igrače in si ogledali filme o ločevanju odpadkov. Peti razred je na koncu še ustvarjal.

Učenci šestih razredov so si najprej ogledali delavnice na šolskem igrišču, nato pa se odpravili v Prešernov gaj, kjer so z dobro voljo pobirali odpadke. Po končani čistilni akciji so se vrnili v razrede, kjer so likovno ustvarjali izdelke iz odpadnega materiala, ki bi jih drugače zavrgli.

  1. razredi so pobirali odpadke v okolici šole in okoli bližnjih blokov ter trgovin. Na koncu pa so podirali rekorde v hitrih lončkih.

Učenci 8.d razreda so na šolskem igrišču urejali doskočišče za skok v daljino ter pometali in urejali okolico šole. Ostali 8. razredi pa so se odpravili do vodovodnega stolpa, kjer so pobirali odpadke.

9.č razred se je z razredničarko odpravil čistit ulice v bližini šole, nato pa so odšli na šolsko igrišče, kjer so si ogledali delavnice.

9.d razred se je z razredničarko odpravil čistit okolico reke Kokre, kasneje pa se je pridružil 9.č razredu na šolskem igrišču.

9.e razred je z razredničarko prelopatal šolski vrt in posejal redkvico, rukolo, fižol, ognjič in kapucinke. Po končanem delu pa so se okrepčali s sladoledom.

Kot piko na i sva intervjuvali kuharico, čistilke, knjižničarko in Majo Rozman, Komunala Kranj

Vodja šolske kuhinje, Alma Langus, nam je za intervju povedala, da v kuhinji ločujejo papir, mešane odpadke ter plastiko v posebnih zabojnikih. Za biološke odpadke imajo prav tako poseben zabojnik. Po odpadke pridejo uslužbenci komunale Kranj enkrat na teden.

Na šoli imamo zelo prijazne in dobrosrčne čistilke, ki zelo dobro skrbijo za čistočo na šoli. Prav tako dobro skrbijo za ločevanje odpadkov v zabojnikih na šolskem igrišču.

Knjižničarka nama je povedala, da se veliko ljudi težko loči od svojih rabljenih knjig, zato jih po navadi podarijo splošnim oz. mestnim knjižnicam. Če pa so knjige stare in prašne, so lahko škodljive našemu zdravju, zato jih moramo včasih vreči v zabojnik za papir. Stare in neuporabne knjige je najbolje reciklirati, vendar jih je pred tem dobro izročiti strokovnjakom iz tega področja, da pregledajo, če je v knjigi dragocena vsebina.

Na koncu dneva pa sva intervju opravili še z Majo Rozman, iz Komunale Kranj, kjer skrbi za odnose z javnostjo, ki nama je povedala, da se je danes počutila zelo dobro v naši družbi. Povedala je, da so največ zanimanja učenci pokazali pri stojnici s tetrapaki in električnim avtomobilom, vendar so imeli skozi vso predstavitev veliko vprašanj. Pogovarjale smo se tudi o začetku vsega tega, kako mlade zanima njihovo delo in poklic. Za to je povedala, da vse korake najprej začnejo doma, nato v vrtcu, kjer otrokom povedo, kako ločevati odpadke, s kakšnimi stroji delajo … Vse te zgodbe jim pripovedujejo z maskoto čebele, ko pa so učenci v 4.-5. razredu ta zadeva preide v resno stvar.

Učenci smo dan z dobro voljo zaključili ob 12:40.

POROČILO PRIPRAVILI: Tia Podgoršek 9.č, Nikolina Ninić 9.č

 

FILMSKA NOČ 2022/23

PRESPALI SMO V ŠOLI

FILMSKA NOČ 2022/23

Letos na naši šoli prvič izvajamo izbirne predmete filmske vzgoje. Mentorici 7. in 8. razredov sva se odločili, da bova del pouka izvedli v okviru filmske noči, ki je potekala s petka 17. 3. na soboto 18. 3. 2023.

15 učencev se je odločilo, da bodo prespali v šoli in se pri tem seznanili z osnovami pisanja scenarijev in snemanja filmov. Nastalo je precej dobrih filmskih sinopsisov in osnutkov scenarijev, ki čakajo na snemanje v prihodnjih mesecih. Po formalnem delu pa je bilo na vrsti sproščeno druženje in seveda ogled filmov do pozne noči.  Najbolj zanimivo je bilo to, da smo spali kar na tleh v učilnici slovenščine in smo se ob filmih lahko sladkali, jedli prigrizke, za večerjo pa smo dobili pico.

Veliko smo se naučili, videli kar nekaj filmov in zagotovo bomo takšno noč ponovili.

Mentorici Andreja Molan in Jasmina Pecić Tagliaferri

 

Bilo je fino, dobro je bilo za jesti, filmi so bili dobri. Maruša, 8. e

Hrana je bila super, vendar mi je bilo malce dolgčas, ker sem večino filmov že videl. Kristian, 8. d

Boli je super. Zvečer je bilo OK, zjutraj pa sem skoraj zaspala. Ponoči mi je bilo vroče. Kristina, 8. e

Lahko bi bili izbrani zanimivejši filmi in bi se malo sprehodili po šoli ponoči, drugače pa je bilo vse super. Hana M., 8. f

Lahko bi hitreje sprožili alarm ali se šli skrivalnice po šoli, morda zanimivejši filmi, drugače pa je bilo super. Juša B. 8. e

Filmska noč je bila zabavna. Všeč mi je bilo, da smo se preizkusili v pisanju scenarija. Tara D., 8. d

 

UDELEŽBA NA MEDOBČINSKEM PARLAMENTU

V četrtek, 23 .3. 2023, smo se v veliki avli MO Kranj zbrali predstavniki šol in mentorji iz naše in iz okoliških občin na medobčinskem otroškem parlamentu. Pokrovitelj dogodka je bil kranjski župan Matjaž Rakovec.

Za izbor tem, o katerih se učenci vsako leto pogovarjajo, skrbi Zveza prijateljev mladine, ki organizira tudi vseslovenski otroški parlament. Letošnja tema je duševno zdravje otrok in mladih. O temi smo na naši šoli razpravljali na sejah šolskega parlamenta s predstavniki vseh razredov predmetne stopnje in se tako pripravljali na medobčinsko srečanje.

Z naše šole so se medobčinskega parlamenta udeležili nekateri predstavniki osmih in devetih razredov: Neža Kanc, Maj Stanjko, Andrej Herakovič, Brita Bajt, Bine Praček, Pavla Kogovšek, Jaša Luštrik in Maja Bulovec Ganzitti.

Andrej in Jaša sta poskrbela za uvodno glasbeno točko in tako slavnostno otvorila srečanje. Potekalo je v sklopu treh delavnic z naslovi Moji viri moči, Vpliv okolja na moje duševno zdravje ter Spremembe za krepitev mojega razvoja.

Učenci so podali svoje mnenje in o temah razpravljali. Na koncu so še določili predstavnike, ki jih bodo zastopali v Ljubljani na vseslovenskem otroškem parlamentu.

Dan je bil prijeten in dobro je vedeti, da se o temah, ki jih zadevajo, mladi tako resno pogovarjajo.

Mentorica Andreja Molan

 
 

VPIS V PRVI RAZRED

 
 

Podružnica Primskovo

 

 
marec 2023
P T S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
 

 
 

INTERVJU Z DR. NATAŠO PIRC MUSAR, PREDSEDNICO RS

Vir: Foto: Matjaž Klemenc/UPRS